Bitki koruyucu ürünler olarak da adlandırılan pestisitler, çeşitli böcek ve hastalıkların tarımda meydana getirdiği kayıpları azaltmak ya da...

Mevcut tarım alanlarından yüksek verim sağlamak amacıyla kullanılan pestisitlerin bilinçsiz ve denetimsiz kullanımı çevre ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Pestisitlerin zararlı etkilerini en aza indirmek için neler yapılabileceği konusunda SGS Tüketici Ürünleri Bölümü Gıda Mühendisi Saadet Koşuta ile görüştük.
Bitki koruyucu ürünler olarak da adlandırılan pestisitler, çeşitli böcek ve hastalıkların tarımda meydana getirdiği kayıpları azaltmak ya da hasat sonrası dönemde depolama sırasında oluşabilecek zararları önlemek için kullanılıyor. Ancak pestisitin aşırı kullanımı, gıda tedarik zincirine tehlikeli seviyelerde zararlı kimyasal girişine yol açabiliyor.
1950 yılından bu yana 50 misli artan pestisit kullanımı; günümüzde, her yıl yaklaşık 25 milyon ton endüstriyel pestisit kullanımına ulaştı. Çoğu pestisit, doğada çabucak ayrışıyor; ancak gıda ürünlerinde bir miktar pestisit kalıntısı kalabiliyor. Pestisitlerin bazıları toksik açıdan bir zarar oluşturmazken, bazılarının kanserojen, sinir sistemini etkileyici ve hatta mutasyon oluşturucu etkileri bulunuyor.
Zehirlenmelere Neden Oluyor
Pestisit kalıntılarının en önemli kaynağı gıdalardır. Pestisitlerin sağlık ve ekonomi alanındaki yararları yanında yanlış alanda veya yanlış dozda kullanımları nedeniyle zararlı etkileri olduğunu belirten SGS Tüketici Ürünleri Bölümü Gıda Mühendisi Saadet Koşuta, pestisit kalıntısının insan sağlığına etkilerini şu şekilde sıralıyor:
• Pestisitlerin üretimleri, uygulanmaları, depolanmaları, taşınmaları sırasında, yanlış kullanım sonucu akut ve kronik zehirlenmeler oluşabilir.
• Sebze ve meyvelere pestisit uygulanmasından sonra bekleme süresine dikkat edilmemesi ve gerekli yıkama işlemi yapılmadan pestisit kalıntısı içeren besinlerin tüketilmesi ile akut ve kronik zehirlenmeler oluşabilir.
Pestisitlerin Zararlı Etkilerini En Aza İndirmek İçin...
• Sebze ve meyveleri akan soğuk suyun altında, gerekirse fırçalayarak yıkayın.
• Sebze ve meyvelerin kabukların soyun.
• Sebze ve meyveleri haşlama, pişirme, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerden geçirin.
• İyi tarım uygulamaları sertifikası olan ürünleri tercih edin.
Hiç yorum yok